MAS L’AVENC
El mas l’Avenc de Tavertet és una mostra ben pura del gòtic rural català. Una construcció de planta rectangular de grans proporcions, magnífica. Una joia. Masia alçada de cara als cingles. (L’any 1997 la família Abey Parris compren l’Avenc. Sense aquesta adquisició ja seria tot aterrat.)
Segons Artur Osona, un gran excursionista del s. XIX, l’Avenc primitiu data del s. XIII i la part nova, del 1559, que basteixen els bons picapedrers francesos, portadors de nous dissenys constructius. Aquests provenen de la Gascunya francesa -regió que es correspon aproximadament a l’Aquitània actual. (La immigració francesa a Catalunya comença al segle XVI i dura fins a les primeres dècades del segle XVII, per bé que ja es té constància de la presència francesa des de l’Edat Mitjana i durant els segles posteriors.) Portes amb voltes dovellades, una gran sala gòtico-renaixentista, les finestres de la façana amb boniques llindes cisellades. Una era ben àmplia al davant de la casa, que ara és una zona de gespa ben cuidada. La visita al casal de l’Avenc és molt interessant per gaudir de la sòlida arquitectura de l’edifici i de les vistes panoràmiques del pantà de Sau i del Montseny, ben retallat i precís. Farem la visita del mas l’Avenc per una carretera ben planera des de Tavertet. Tavertet el tenim a tocar. En el poble, és clar, predominen ara les segones residències i els restaurants. El mirador. El grau de Tavertet.

L’Avenc de Tavertet és una casa familiar molt reformada, que ara han habilitat com a allotjament rural. Més ben dit: amb una bona colla d’allotjaments rurals perquè les antigues quadres del mas són avui quatre apartaments rurals rehabilitats amb les característiques tradicionals de la zona. I també duen a terme l’activitat ramadera extensiva i de pasturatge als boscos. El fet que l’Avenc hagi estat ben rehabilitat el fa suggestiu i acollidor. El casal antic i la nova ampliació, esplèndida, (2010-2013) és un lloc ideal per fer-hi estades i gaudir del benestar rural. Ah!, i ofereix també la possibilitat de fer-hi activitats educatives, culturals i turístiques. El casal fa molta patxoca. A la seva sortida hi ha una placa amb indicacions. Segons el text, el 30 de març del 2008 hi van fer una plantada d’arbres als cingles de l’Avenc (arç, auró blanc, arboç, noguera, ginebró, pollancre, om, aranyoner, freixe de fulla gran i fruiters diversos).

EL PLA BOIXER I EL MIRADOR DE ROCA LLARGA
El Pla Boixer (1.110 m.) deu el nom a la gran estesa de matades de boixos que el cobreixen en bona part. Cinglera colossal de 300 metres, la formació de la qual prové d’una intensa història geològica. Des de la punta, ran de cinglera, dominem unes vistes espectaculars: Rupit, Sant Joan de Fàbregues, l’Agullola, Pla de Montdois, la cinglera del Far, els embassaments de Sau i de Susqueda, les Guilleries i el Canigó. A vegades, hi pots contemplar tot un mar de boira. Espectacular. Magnífic. Pau i silenci, que sembla que pugin de les fondalades. Roca calcària d’origen marítim a la meitat superior de les cingleres, i una capa vermellosa a la part inferior, molt més erosionable. El passat geològic d’aquesta zona es pot entendre amb la presència abundant de nummulits de forma de llentilla i fòssils marins de colònies de coralls.
Damunt d’aquesta planella, amunt, amunt, el mirador de la Roca Llarga, penyal que sobresurt amb una tirada fenomenal de vint metres i la balma de Cortils, amb una cornisa de pedra de gran volada, i que en altre temps hauria estat habitada. Una meravella de veure.Des d’aquest mirador natural situat a 1.186 m. d’altitud, també hi podràs gaudir d’unes panoràmiques fantàstiques: el Cadí, el Canigó, Guilleries i el Montseny, el Pedraforca, i fins i tot el mar.

FONT DE LA MARE DE DÉU DE RAJOLS
Font de Rajols o de la Verge de la Gelada es troba ben prop de la gran casa de Rajols. La font –endreçada i acollidora- està situada enmig d’una clariana. L’aigua es veu prou neta. Al seu voltant hi ha una fageda exuberant, molt fresca i agradable, amb un rierol. Uns arbres que hi fan una ombra densíssima i hi donen una verdor fosca. El sol hi toca escassament. Indret molt atractiu. Remor de plantes, ocells i aigua. Font i capella de pedra ben antiga, dedicada a la Verge de la Gelada, una bella estàtua d’obra, del segle XVIII. Als peus de la verge, una taula de pedra picada ben rústica, gran i llarga. Els dies d’estiu les parelles i els amics hi pugen a fer fontades que són una delícia. Reposen i es refresquen a la font.


FONT DE LA MARE DE DÉU DE RAJOLS


CINGLE DE L’AVENC. CINGLE DEL PLA BOIXER. PLA DE L’AGULLOLA. CINGLE DEL FAR
XAVIER CROSAS I CASACUBERTA