COLL DE CONDREU – BOLET DE TOIA – SANTUARI DE LA MARE DE DÉU DE LA SALUT- ROQUES ENCANTADES – COLL DE CONDREU [COLLSACABRA]

Dimecres, 26 d’abril, 2023

El dia es presenta mig emboirat, sense gens de qualitat. No fa fred. Excursió amb en Jaume Vilamuntanya. Ens trobem a les deu. Anem a visitar el bolet de Toia –una singularitat ben peculiar! – el Santuari de la Salut i Les Roques Encantades. Amb el jeep d’en Jaume ens plantem a Coll de Condreu. Saludem la Gemma i en Paco del restaurant. Hi fem el cafè amb llet. Quina mà de preguntes que em fa la Gemma! Què fan els meus dos fills? Com els va la vida? Quants nets tinc? En Paco ens explica molt bé el camí per trobar el Bolet de Toia. Ens fa un petit dibuix amb els camins i tot.

Doncs, bé, som-hi! Agafem la pista que mena al mas Armadans. Un noi que està arreglant les tanques d’una pleta ens saluda. Qui deu ser? És clar: en Joan Ruiz, el fill d’en Fidel, que ara treballa al mas Armadans. També ens dona algunes indicacions per fer el nostre camí. Continuem amunt per la fageda, fins al Bolet de Toia, que és una formació de dues roques: un enorme barret arrodonit sostingut per un peu. Efectivament, hi contemplem clarament un bolet perquè hi té molta semblança. Fa un gran efecte. Hi esmorzem. Ens hi estem una bona estona. Després arriben dos homes i dues dones amb un enèrgic i obedient dòberman. En efecte, el gos és excel·lent. Ens diuen que són de Ripoll. Venen dels Esqueions. Com nosaltres, també volen anar al Santuari de la Mare de Déu de la Salut. Consegüentment, i en mútua companyia, ens enfilem tot dret al cim de la carena. Pugem com podem i anem guanyant alçada gradualment. El camí és molt torturat. Dalt, passem vora grans extensions de prats, de pasturatges d’un verd clar, intens. (Les ovelles ho mantenen tot ben net.) Agafem una pista que ja ens era coneguda, quin passeig més tranquil, ara! Pla dels Alemanys.  I arribem al Santuari de la Salut.

BOLET DE TOIA

Santuari de la Salut. El 1646 el pagès Joan Carbonés de Sant Pere Sacosta (Les Planes d’Hostoles), en el paratge conegut com les Roques del Claperol, hi edificà una capella en una petita balma per retre honor a la Mare de Déu i perquè protegís les collites i els habitants de la contrada; dos anys més tard, s’hi retirà per fer vida contemplativa. En el lloc hi havia una font d’aigües amb propietats medicinals, on al cap de pocs anys va edificar-se el nou santuari, que és l’actual, engrandit, renovat i modificat en distintes ocasions fins com ara el veiem. I aleshores es va anomenar Mare de Déu de la Font de la Salut. Posteriorment, llargues processons des de Sant Feliu de Pallerols hi començaren a pujar. Lloc viu i molt estimat. Per tot, ordre, pau i silenci que conviden a la reflexió. Ara, l’aplec de la Salut hi reuneix cada any una gran gentada. Temple amb una façana d’estil neoclàssic (1862). Salus infirmorum, llegenda llatina gravada a la portalada. Hostatgeria. Entrada i placeta exterior amb uns freixes vellíssims, monumentals. Vista panoràmica, esplèndida: les Gavarres, Girona, el Montgrí, Rocacorba, golf de Roses, Finestres, Santuari de la Mare de Déu del Mont, Bassegoda, Canigó, Comanegra, Puigmal, i els pobles veïns de les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallarols i Sant Esteve d’en Bas. Al seu entorn: una fageda magnífica.

Estrella que lo món guia,

sens la qual era perdut,

guardeu-nos, Verge Maria

de la Font de la Salut.

Hem passat a la terrassa del santuari, que és molt agradable. Hi prenem un refresc tot fent conversa amb en Francesc, responsable de l’hostatgeria del santuari. I li expliquem que hem visitat el Bolet de Toia (un lloc molt especial!),  que no dinarem pas aquí perquè encara no tenim gana. Així, doncs, tornem endarrere tot refent part del camí. Per una pista entre els faigs arribem a Les Roques Encantades.

SANTUARI DE LA MARE DE DÉU DE LA SALUT

Roques Encantades. Indret carregat de màgia. Una meravella de veure. Es tracta d’una espectacular agrupació de roques enormes, amuntegades i desordenades, que criden l’atenció. Tenen entre trenta-tres i seixanta-cinc milions d’anys. L’acció de l’aigua les va esquerdar, i els terratrèmols dels segles XIV i XV van fer desprendre aquests pedrots de la cinglera, que rodolaren vessant avall fins a dipositar-se aquí, a cavall entre la Garrotxa i Osona. Formen uns grans calls i balmes. En temps molt reculats, haurien estat habitades per camperols. I més tard, haurien servit d’aixopluc per al bestiar. (Els forats a les roques de 8 a 15 cm. en donarien testimoni.) Les deixalles (del bestiar) i la sedimentació les han tapades bastant. Es troben a la carena de la serra Armadans, prop del Santuari de la Mare de Déu de la Font de la Salut. La roca més gran l’anomenen pedra de la Comella o la Roca de les Cadenes, que és un doble monòlit de proporcions enormes. Lloc realment intrigant, singular, que convida a descobrir-hi la fesomia de cada roca. Visitant, aquí cal abstreure’s i veure-hi un poblat prehistòric important (?).

Si alguna vegada hi aneu, allí podreu gaudir d’un espai de joc magnífic i ben gran. Visió de grans pedres, que es transformen en castells o bé agafen l’aparença d’animals fantàstics, bruixes amb nas de bec o fades de bella estampa, que en diades especials hi corren de nit a la claror d’unes torxes. Pedres per grimpar. Coves per descobrir. Els braços ben oberts per abraçar amb força els arbres. Construcció de cabanyes. Joc de fet i amagar, durant els quals els nens hi criden i hi corren sense alè (trap-trap, trap-trap), xops de suor. Caceres d’ocells amb un tirador de goma de bona punteria. Estudi d’una fageda. Recollida de fulles de tons vermellosos, que el vent fa córrer. Observació dels habitants d’aquest bosc, per exemple, un esquirol, amic dels arbres enlairats i corpulents, que s’està atipant com un lladre: garranyic-garranyeccrunc-crunc, i tants animals diferents amagats sota les fulles. Cerca de fòssils i insectes. Adonar-se del soroll d’una fulla en caure, de l’aleteig dels insectes. Dels sorolls d’aquest bosc, les veus del bosc: el cant dels grills (ric-ric, ric-ric), les corredisses dels conills, els refilets i els cants dels ocells. Contemplació dels colors dels arbres, i els moviments i els sorolls de les branques. Abans de llevar-se la claror del dia, matem-hi gegants, o bé correm per totes bandes per viure-hi esgarrifoses aventures. Observació del vol dels ocells, que sorolla l’aire quiet. Lectura de contes de bruixes i follets. Cantar i ballar, si convé. Cançons i rialles. I a la llunyania, l’esquelleria sorprenent d’un ramat de vaques. I també cal destacar que el camí que uneix el Santuari de la Mare de Déu de la Salut amb Les Roques Encantades és deliciós.

Ara, el retorn a Coll de Condreu. Hi baixem directament per un camí estret que passa per sota el gran mas Armadans. I avall avall, ja som a Coll de Condreu. Demanem si podem dinar al Paco del restaurant Coll de Condreu i ens fa passar al menjador.  Moltes gràcies. A dos quarts de tres dinem. Ens atenen molt bé. Al restaurant, també hi ha un grup, amb tot l’aire de jubilats, que fa molt de soroll. Què hi farem! Prenem plàcidament el cafè a l’exterior perquè tenim el cap com un timbal de tanta tabola.

Retorn. Quina satisfacció de comprovar que tot ha anat molt bé! Arribem a Rupit a les cinc i ens diem adéu amb en Jaume. Torno a casa.

                                                          Xavier Crosas i Casacuberta

Advertisement

Un pensament sobre “COLL DE CONDREU – BOLET DE TOIA – SANTUARI DE LA MARE DE DÉU DE LA SALUT- ROQUES ENCANTADES – COLL DE CONDREU [COLLSACABRA]

Escrigui el seu comentari.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s