ANEM A CAMINAR. CINGLE D’AIATS I SANTUARI DE CABRERA

L’objectiu bàsic dels camins és el de facilitar-nos el pas d’un indret a l’altre i per acomplir aquesta funció és lògic que n’hi hagi pertot arreu i de totes menes. Això fa que, a més de la gran lliçó de racionalitat i d’enginy que podem extreure de l’observació del traçat de cada un, alguns tinguin un encant superior gràcies a les característiques del paratge pel qual transcorren. El Collsacabra, aquest altiplà frondós i ombrívol entre la Plana de Vic i la Garrotxa, ens n’ofereix alguns exemples veritablement suggestius. Un pot ser l’itinerari que avui us proposem. Per acostar-nos-hi ens caldrà el cotxe de línia o particular ja que la base del recorregut és el pont de ca Rotllada, tocant al km 25 de la carretera de Vic  a Olot, poc abans de Cantonigròs venint de la banda d’Osona.

D’aquest punt de la carretera arrenquen dues pistes, una de cada costat del pont. La de la dreta va a la casa de La Rotllada, que veiem tota blanca i ben a prop. L’altra, que és per la qual comencem la caminada, segueix la valleta d’Aiats. Al cap de poc es divideix en tres i continuem per la del mig.

15 minuts. Deixem a l’esquerra la pista inicial i prenem la que gira a la dreta cap a l’est i s’encara a travessar la riera.

5 minuts. Casa d’Aiats. Bell mas habitat, al peu i d’esquena al gran cingle, voltat de prats i de bosc. El camí arrenca rere mateix de la casa i n’és una bona referència un clap de roca que aflora al mig del prat. Es tracta d’un interessantíssim camí de grau que remunta entre roques i arrels, vorejat per magnífics exemplars de boix i sota l’ombra espessa de faigs i roures.

20 minuts. Arribem en un replà on apareix espectacularment la punta del cingle d’Aiats, ja pròxim. El camí continua enfilant-se tot fent uns darrers revolts molt bonics.

10 minuts. Cabana d’Aiats en mal estat, però podria servir d’aixopluc. Situat just al caire del Pla d’Aiats. Seguim un corriol en direcció sud.

5 minuts. Punta meridional dels cingles d’Aiats. Talaia privilegiada des d’on es pot contemplar un gran panorama, A vol d’ocell es veu a dessota mateix la casa de Comajoan, amb l’ermita de Sant Gil al costat, i un xic més enllà la llegendària masia del Bac de Collsacabra. Es tracta d’un indret molt peculiar perquè la silueta d’aquest fil de cingle és identificable des de molts punts de Catalunya. Retrocedim pel graciós corriol que s’esmuny pel mig del pla herbat, disposat ara a seguir-lo to de sud a nord.

15 minuts. El caminet es va concretant així que entra al bosc i comença a baixar. Anem trobant senyals blaus.

10 minuts. Coll de Bram. Punt on s’aprima la carena, fins a formar com un istme, que parteix la petita conca tributària del Ter, i les que a l’est donen lloc a l’origen del Fluvià. Al collet compareixen dos senderons més que pugen de cada una d’aquestes valls. Continuem recte pel fil del camí que es posa entre una espessor de boixos tot flanquejant l’obaga.

10 minuts. Collet de Cabrera. Al peu del cingle de Cabrera, entronquem amb el camí que puja de La Rotllada i amb la pista que, des del pont de Les Perxes, arriba fins aquí tot fent un gran tomb per Sant Julià de Cabrera, el coll de La Freixeneda i La Faja. El camí del santuari puja per l’aresta del cingle, ben agençat amb escales i barana.

10 minuts (o bé 15 si no ens ho prenem a pit.) Santuari de la Mare de Déu de Cabrera. Lloc de gran devoció a tota la contrada. Situat just a 1300 metres  sobre el nivell del mar, la vista hi abasta des de les serres  del litoral fins al Pirineu. Un planell bastant gran que es forma cap al nord, concretat en una plaça ombrejada per freixes centenaris davant l’edifici, ens convida a una agradable passejada per aquest cap de cingle tot gaudint de les magnífiques panoràmiques que ofereix. AL costat del santuari hi ha l’estatge on l’ermità atén els visitants cada cap de setmana amb la possibilitat de menjar-hi i dormir -millor si aviseu abans. Reprenem les escales, ara cara avall.

10 minuts. Collet de Cabrera. Agafem el camí que surt en descens en direcció sud, , tot deixant encara a la dreta el que baixa a la parròquia de Sant Julià.

15 minuts. Revolt des d’on tornem a veure molt bé la casa d’Aiats. El camí, molt fressat, va baixant entre faigs fins que de cop es converteix en una pista  que s’ha allargat fins a aquest punt per facilitar la tasca de treure fusta del bosc.

20 minuts. Retrobem a mà esquerra la pista que ve de la casa d’Aiats per on hem marxat abans. La seguim planerament tot deixant a la dreta, un xic enlairada, la masia de Caselles.

15 minuts. Pont de La Rotllada.

EL  COLLSACABRA

La comarca de Collsacabra comprèn l’altiplà que es forma al nord-est de la comarca d’Osona als límits de la Garrotxa per la Vall d’Hostoles i amb la Selva per les Guilleries. Les especials característiques orogràfiques amb els cingles, grisos i abruptes, i els prats  i els boscos on trobem tota la gamma de verds, en fan un sector amb molts atractius per als excursionistes. A l’entorn dels pobles de L’Esquirol, Rupit, Cantonigròs i Tavertet trobem un reguitzell de llocs ben adients per bastir-hi itineraris d’allò més interessants. Us recomanem el Salt de Sallent, Sant Joan de Fàbregues, Riera de les Gorgues, Sant Corneli de Tavertet, Santuari del Far i, és clar, en lloc preferent, Aiats i el Santuari de Cabrera, amb els quals avui ens heu acompanyat.

Font:

JORDI MIR. El Santuari de Cabrera

Cavall Fort [Barcelona], núm. 483 (setembre 1982), p. 6-7.

Advertisement

Escrigui el seu comentari.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s